Zitronenschale von 1 Zitrone - grated lemon zest from 1 lemon
2 EL Zitronensaft - 2 tbsp fresh lemon juice
Zubereitung
Zwei Tage vorher den Lavendelsirup vorbereiten. Dafür Wasser mit Zucker aufkochen bis dieser aufgelöst ist. Lavendelblüten und Zitronensaft hinzugeben und dies abgedeckt für 2 Tage ziehen lassen. - Prepare the lavender sirup two days ahead. Combine water and sugar in a pot and let it boil until the sugar dissolves. Remove from heat. Add lavender flowers and lemon juice and let it sit covered for about 2 days.
Ofen auf 180°C vorheizen. Madeleine Form fetten. - Preheat oven to 400 degrees. Prepare madeleine pan.
Mehl, Backpulver und Salz vermengen, beiseite stellen. - Combine flour, baking powder, and salt in a bowl and set aside.
Eier, Eigelb, Zucker, Vanille und Zitronenschale und Saft mit einem Rührgerät ca. 5 Minuten lang verrühren. Butter hinzugeben und weiterrühren. Nun die Mehlmasse langsam unterheben. Den Teig 30 Minuten lang ruhen lassen. - Start mixing eggs, egg yolks, granulated sugar, vanilla, and lemon zest and juice in the bowl about 5 minutes. Mix in butter. Slowly fold flour mixture into egg mixture. Let rest 30 minutes.
Anschließend die Förmchen zu ¾ voll füllen und ca. 8 Minuten lang backen. Kurz auskühlen lassen und aus den Förmchen stürzen. Mit Lavendelsirup tränken und nach Belieben mit einer Zuckergussglasur (Puderzucker mit Zitronensaft) und getrocknetem Lavendel verzieren. - Fill the form ¾ full with batter and bake until golden brown for about 8 minutes. Let them cool down a bit and remove from pan. Brush with lavender sirup and decorate with combined powdered sugar and lemon juice and dry lavender if wanted.
Recipe by Birds Like Cake at http://www.birdslikecake.de/2016/07/zitronen-lavendel-madeleines.html