Zitronen Lavendel Madeleines
 
 
Zutaten
  • 1 L Wasser - 4 cups water
  • 750g Zucker - 3 cups sugar
  • 1 handvoll Lavendelblüten - 1 handfull dry lavendel flowers
  • 2 EL Zitronensaft - 2 tbsp lemon juice
  • 180g Butter - 1½ sticks butter
  • 180g Mehl - 1½ cups flour
  • ½ TL Backpulver - ½ tsp baking powder
  • 1 Prise Salz - 1 pinch of salt
  • 3 Eier - 3 eggs
  • 2 Eigelb - 2 egg yolks
  • 150g Zucker - ¾ cup sugar
  • Zitronenschale von 1 Zitrone - grated lemon zest from 1 lemon
  • 2 EL Zitronensaft - 2 tbsp fresh lemon juice
Zubereitung
  1. Zwei Tage vorher den Lavendelsirup vorbereiten. Dafür Wasser mit Zucker aufkochen bis dieser aufgelöst ist. Lavendelblüten und Zitronensaft hinzugeben und dies abgedeckt für 2 Tage ziehen lassen. - Prepare the lavender sirup two days ahead. Combine water and sugar in a pot and let it boil until the sugar dissolves. Remove from heat. Add lavender flowers and lemon juice and let it sit covered for about 2 days.
  2. Ofen auf 180°C vorheizen. Madeleine Form fetten. - Preheat oven to 400 degrees. Prepare madeleine pan.
  3. Mehl, Backpulver und Salz vermengen, beiseite stellen. - Combine flour, baking powder, and salt in a bowl and set aside.
  4. Eier, Eigelb, Zucker, Vanille und Zitronenschale und Saft mit einem Rührgerät ca. 5 Minuten lang verrühren. Butter hinzugeben und weiterrühren. Nun die Mehlmasse langsam unterheben. Den Teig 30 Minuten lang ruhen lassen. - Start mixing eggs, egg yolks, granulated sugar, vanilla, and lemon zest and juice in the bowl about 5 minutes. Mix in butter. Slowly fold flour mixture into egg mixture. Let rest 30 minutes.
  5. Anschließend die Förmchen zu ¾ voll füllen und ca. 8 Minuten lang backen. Kurz auskühlen lassen und aus den Förmchen stürzen. Mit Lavendelsirup tränken und nach Belieben mit einer Zuckergussglasur (Puderzucker mit Zitronensaft) und getrocknetem Lavendel verzieren. - Fill the form ¾ full with batter and bake until golden brown for about 8 minutes. Let them cool down a bit and remove from pan. Brush with lavender sirup and decorate with combined powdered sugar and lemon juice and dry lavender if wanted.
Recipe by Birds Like Cake at http://www.birdslikecake.de/2016/07/zitronen-lavendel-madeleines.html